Thank you for dropping by. Love you!

Jul 7, 2011

kesihatan : coklat - baik ke tak?

Hello. Assalamualaikum.

Sape tak suka makan coklat?


Majoriti orang memang suka makan coklat. Tapi ade jugak yang tak suka, sebenarnya diorang ni bukan tak suka. Tapi lebih kepada nak jaga kesihatan sebab most of them dah block their mind, cakap coklat ni boleh menggemukkan. Coklat ni sebenarnya takde la kejam sangat hehe.

Coklat yang mahal sikit tu *aku tak taw la coklat ape sebab tak pernah makan coklat mahal haha, ha coklat tu bebas kolesterol. Chocolaters yang nak diet boleh aje makan coklat tapi makesure makan ikut portion yang tepat la. 1 bar satu hari cukup la kan. Dark chocolate is a one of low-cholesterol chocolate. Sebab? Dark chocolat mempunyai kandungan lemak koko yang sangat tinggi dan kandungan gula yang paling rendah. So, dalam sepotong dark chocolate cuma ada 110 something kalori atau tak sampai pon separuh dari kalori yang ada dalam sepotong milk chocolate. Jadi, kalau risau coklat akan ganggu diet korang, korang makan je la dark coklat hoho.

Yang paling common yang pernah aku dengar pasal coklat ialah coklat ni baik untuk jantung. FYI, dalam coklat ni terdapat kandungan antioksidant yang boleh kurangkan kolesterol dalam darah. So, sape-sape yang makan coklat boleh kurangkan potensi untuk dapat hypertension, stroke dan cancer. Kalau korang nak tahu, antioksidant boleh jugak mencegah penuaan. So, coklat boleh dikategorikan sebagai makanan untuk mencantikkan wajah. Ha, ape macam?

Ok, cite pasal coklat yang boleh menggemukkan tu, memang betul TAPI hanya kalau kita makan coklat yang murah atau sangat murah atau dikenali jugak sebagai coklat 'bermerk'. Wahh. First time aku dengar ni. Coklat ni mempunyai kandungan gula yang saaangat tinggi dan kandungan lemak koko yang sangat rendah, dalam 7% aje. Lemak koko memang tak bawa masalah kat kita sebab lemak koko akan cair dalam mulut dan tak diserap oleh tubuh tapi kandungan gula yang tinggi boleh sebabkan diebetes dan masalah kegemukan. Ha, ini la baru betul. Bukan semua coklat tu menggemukkan. So, better be careful la masa nak pilih coklat tu. Jangat la nak save budjet sangat, kan dah terkena. hoho.

I love this tapi takde la sampai tahap
addicted. ^_^
okeh, gtg~
c ya!

14 comments:

Rs Ida said...

waaaaa...coklat..sedapnya...

nadia fatihah said...

betul, nikmat tak terhingga. HAHA

ZIPPO MILLER said...

sekli mkn jd ketagih..x dpt nk mkn sikit2 utk 1hari huhu

gamep01nt said...

aku tak suker coklat. ntah kenapa rasa macam pahit. pelik ramai org suke

Cik SHiNJU said...

pergghhh...terliur nengok cadbury tu..
minta sepeket :P

ifwat said...

meleleh ayak lioq tengok cadbury atas ni :D

nadia fatihah said...

zippo miller : haha, mne bley, kang bahaya lak. :P

gamepoint : wahh, dah jumpe sorang yang tak suke coklat. jom dtg umah, saya wat coklat best. haha

nadia fatihah said...

cik shinju : boleh3, cari kt kedai. HAHA

ifwat : sabaq2. hehe :)

nurfatiha blacky said...

make sokmo coklat lonie. gemukk doh laa. mugo 7e dekat jahh.wakakaka

nadia fatihah said...

hahahah.kalu coklat mahal xpo tieha. HAHAHA

Aa said...

:) Aku suka coklat.

nadia fatihah said...

haha, sama la kita. tambah2 lak kalau dapat free. hahaxxx

chris said...

cokelat huhu..best nya.org kata makan coklat ni boleh meningkatkan nafsu dot dot dot. tu ke?

nadia fatihah said...

hahah, yeke? xpernah denar pon. no comment. hoho