Thank you for dropping by. Love you!

Aug 31, 2011

argh, kereta batuk dalam jammed! Haha

Hai.

Mood nak meng-update kurang sebab tengok rata-rata blogger maseh lagi belum update entri baru. Nampak bebenor tengah sakan beraya lagi. Haha.

Hari neh akak aku yang first tu dah start kerje, biasala tu nurse kan,, yang second tu sibuk dengan kenduri kawen anak sedara suami dia,, yang third tu dah balik umah dia kat Dungun,, abang aku pulak dok berlingkar atas katil, so rumah aku tinggal aku and akak yang fourth tu je. Bosan tu terasa la jugak..

Tadi petang ontheway pergi kenduri, makk aiii, merangkak-rangkak kereta atas jalan. Panas tak usah cakap lah. Plus pulak keta bapak aku tu, aircond rosak. Maklumla kereta antik. kehkehkeh. Habes cair makeup aku nyah! *makeup la sangat

Esok ada reunion dengan rakan sekolah dulu. Nak pergi or tak? Terasa macam malas pulak tayang muka kiut ni dekat diorang *muntah darah

Salah satu sebab taknak pergi sebab takut tersekat dalam jammed. Bukan senang nak drive keta manual dalam jam. Mahu nyer asyik terbatuk-batuk aje tengah jalan, malu akak nyah! Kang turun saham pulak.

Aku geram jugak dengan sesetengah driver yang rasa diorang dah superb giler driving neh. Mentang-mentang tengok kereta orang lain maseh pakai P lagi, suka suki aje nak hon-hon orang. Ape salahnya bertimbang rasa sikit kan, bukan sengaja pon orang nak tersedak tengah jalan tu *cubaan mem-backup diri. Hahaha. Biasanya, orang laki la yang suka picit-picit hon ni. Malu la bang taw takk!


Aku paling hangenn bila ade driver suka judge driver yang drive macam hampeh tu pompuan. Hey, warga emas pon bawak keta slow lah! *emo, haha*


c ya!

Aug 29, 2011

Dapat kad raya lagi! Follower mencecah 400!

Assalamualaikum.

Urgh, sangat busy lately. Aku rasa korang pon sama kan? Tak ramai sangat dah aku tengok orang dok ping entri kat fb group, sibuk dengan preparation raya barangkali.

Straight to the point. 


1. Aku Dapat Kad Raya Lagi laaaa

Sebelum tu, baca sini. Actually mende ni dah lama aku nak gtaw kat korang. Tapi selalu je terlupa plus pulak masa tak berapa mengizinkan. Maaf yer tuan pengirim. Bukan niat tak nak menghargai masa yang u luangkan untuk pergi post office sebab nak hantar kad raya untuk saya ni yer. Ni adalah kad raya ketiga yang aku dapat tahun ni. Alhamdulillah. Walaupun 3 je tapi naseb aku dah boleh dikira baek dah. Ada aje kott yang tak dapat langsung. Kehkehkeh.


Kad raya neh aku dapat dari MR ZOUL . Jom p beraya rumah dia. Dia ajak tu.
[tapi alamat tak bagi,,ape laa mr zoul ni] hahahaha. =P


2. Followerku Dah Mencecah 400+

Alhamdulillah, akhirnya follower aku berjaya cecah angka 400. Aku sebenarnya tak berapa bangga sangat sebab aku taw follower bertambah sebab aku join segmen. Tapi takpe, tu lah rezeki namanya kan. Kadang-kadang wondering gak, korang follow aku ni sebab nak aku folow balik ker memang sebab tertarik dengan blog ni. Nyway, aku tetap hargai semua susah payah korang tekan button FOLLOW kat site aku neh.


Follower ke 400 jatuh kepada(cewahh ayat) Cik Tieykah. Mekaseh yer, walaupon follower dia dah beribu, tapi still follow lagi blog tak sememeh aku ni. heeee :D

Sebelum tekan X kat sebelah kanan page ni, jangan lupa terjah SINI dan SINI yer. Bagus bila beramal ni, plus pulak di bulan puasa. hehe :))

Aug 27, 2011

Kisah Dua Sekawan : Tak patut betul! Haha.

nota kepala : sorry yer buat temanteman bloggers yang dapat sini dua tiga hari ni. tak sempat nak terjah blog u all balik sebab sibuk ngan raya. kehkehkeh.

Hai !


Di suatu petang, ayam dan lembu sedang meluahkan perasaan masing-masing..

Ayam : Manusia ni memang pentingkan diri sendiri!

Lembu : Kenapa kau kata macam tu?

Ayam : Tengoklah. Apa mereka buat kat aku!

Lembu : Hah! Buat apa pulak?

Ayam : Aku ni bertelur hari-hari. Aku cadang naklah dapat anak dua tiga ekor. Orang kata ada juga waris aku bila aku dah tak de nanti. Tapi manusia ni memang tak berhati perut. Hari-hari dia orang makan telur aku, macam mana aku nak dapat anak!

Lembu : Alah! Kau punya masaalah kecil aja!

Ayam : ?? Maksud kau?

Lembu : Aku ni, kalau fikirkan nasib aku lagi malang. Rasa nak bunuh diri pun ada. Bayangkan, hari-hari manusia minum susu aku tapi sorang pun tak pernah panggil aku MAK!


kehkehkeh ! tak boleh blah betul kan?

c ya!


Aug 25, 2011

"Nak baca Quran wat pe, bace pon bukannya aku faham! "

Assalamualaikum.

[semoga kamu ikhlas membaca entri ni ] ^_^


Astaghfirullahalazim. Pernah dengar orang cakap begitu tak?

Aku ada satu kisah untuk share dengan korang. Ini adalah satu kisah yang sangat menarik. Semoga dengan cerita ini hati anda akan terbuka tentang membaca Al-Quran. Kisah ini dipetik daripada kisah yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.

.Mengapa Kita Membaca Al-Quran, sedangkan kita tidak memahami sepenuhnya apa yang di baca?.

Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.

Pada suatu hari cucunya bertanya,

‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun, dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’

Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata,

‘ Bawa guni arang batu ini ke sungai dan bawakan saya seguni air.’

Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua itu ketawa dan berkata.

‘ Awak hendaklah berjalan lebih cepat untuk yang akan datang,’

dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi. Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baldi.

Orang tua itu berkata,

‘ saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Anda tidak cukup kuat mencubanya.’

dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada ketika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai dan berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan.

Katanya, 'tengok Atuk, tak guna!'
‘ Jadi anda fikir ianya tidak berguna?’ Orang tua itu berkata, 'tengok guni itu.’

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam.

‘Cucuku, itulah yang akan berlaku jika anda membaca Al-Quran. Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, dalaman dan luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan kita.’

Semoga korang mendapat sesuatu dari kisah ini.

c ya!

Muda Tapi Tua ?

Hai !

comel giler kentang nenek ni. HAHA.
Pernah tak orang meneka umur korang lebih tua dari umur yang sebenar? So, how do you feel? Geram tak?
kehkehkeh.

Kalau nak suruh orang tengok korang ni awek muda, cun melecun aje, korang kena la
jaga kesihatan dah kebersihan gigi. 

Dengan senyum yang menampilkan gigi putih, otomatik akan menampakkan korang lebih sihat dan muda.
Ini tak, gigi pon gosok sekali dua hari jer, mane nak nampak cun nyer. kehkehkeh.

 Untuk mendapatkan senyum gigi putih yang menawan
  • jangan minum air kopi dan anggur merah
  • stop merokok!  


Kalau korang perasan gigi smokers ni memang teruk. Hitam, lebam segala bagai. Ei, tak suka den menengoknyer :P

So, konklusinyer, kalau nk jadi awet muda, kena selalu-selalu la jaga gigi. Macam korang jaga muka jugak. Lakukan flossing setiap hari, buang sisa-sisa makanan yang lekat tu. 

Bila gigi dah cantek, korang pon mesti tak teragak-agak nak senyum.
Senyum tu kan awek muda ! 


Ish. Loya pulak cakap pasal gigi ni.. *sebab tu tak leh jadi dentist :p

c ya!

Aug 23, 2011

Fact : Orang bujang pendek umur !

Hai !


Urghhh! gambar ter-EMO pulak. =p

Anda BUJANG dan LONELY macam saya? Jom baca fakta di bawah.

 Ni merupakan kajian oleh penyelidik di Universiti Louisville, Kentucky.


Kajian mendapati bahawa orang yang berkahwin hidup lebih lama berbanding mereka yang single.



Wanita bujang berisiko meninggal dunia 7-15 tahun lebih awal.



Lelaki bujang berisiko meninggal 17 tahun lebih awal dari lelaki berkahwin.


 

Penemuan menunjukkan risiko kematian lelaki bujang mencapai 32% berbanding lelaki berkahwin, dan wanita bujang pula berisiko 23% lebih tinggi dari wanita berkahwin.



Jangka hayat pasangan yang sudah berkahwin lebih lama kerana memiliki sokongan yang lebih kuat. Bila dah berkahwin, pasangannya lebih menjaga kesihatan dan pemakanan mereka.


wahhhh! Nak kawen sekarang lah *pengsan mak aku

Anyway, I share this as a knowledge. Aku harap korang tak percaya sangat. Mungkin betul mungkin tak. Lagipon, jodoh pertemuan, ajal maut semua di tangan tuhan. Peace ^_^

c ya!

Video : Iklan solat yang memang haraaam nak tengok di Malaysia.

Hai.

Sempena bulan pose ni la kan, aku (merangkap ustazah tak diiktiraf) nak share satu video ngan korang. Video yang berunsur pengajaran sikit. Udah-udah la dua hari ni aku dok post entri merapu. Hahahaha.
Jom baca sini dan sini.

Tak sure la sama ada korang dah tengok video ni atau tak. Dah lama dah mende ni aku draft-kan, cuma baru terasa nak publish. See, bende baik selalu je kita nak lengahkan kan? *syaitan hasut ler tu. kehkeh.


Sila tekan button play yer. Kalau tak, anda akan mengigau malam ni. kihkihkih.

Dah tengok? Korang rasa ada tak dalam kalangan kita ni yang macam wanita dalam video tu? Aku rasa dua tiga kerat jer yang macam tu.

Aku admit aku sendiri pon kalau dah menapak dalam shopping kompleks, bukannya ingat mende lain dah. Kadang-kadang tu, mak aku kol 3 4 kali pon aku still tak notice lagi dapat panggilan dari dia. Maklumla, tengah syok shopping kan. Hehehe.

Ni kan pulak nak solat sejurus masuk waktu. Harammm. Plus pulak, mane ade shopping kompleks kat Malaysia ni yang pasang recording orang azan bila dah masuk waktu or wat announcement ke ape. Lagi dok melalak dengan music ade lah. 

Plus lagi bila dah dekat raya ni. Memang riuh dengan lagu raya lah, start dari bukak mall, sampai nak tutup balik. Macam tu la mall mane-mane pon. Ye dak??

Bila dah macam tu, kita pon solat pada akhir-akhir waktu. Siap aje bagi salam solat zohor, azan solat asar berkumandang.

Dahsyat kan kita? Melompat-lompat gembira syaitan tengok kita macam tu. Kita? Makin lalai dan lalai dan lalai. Jom la sama-sama berubah di bulan mulia ni. =]


sekadar renungan buat diri sendiri dan teman semua.
c ya!

Aug 22, 2011

cerita se-episod : al kisah orang meninggal..

Hai !


Satu mayat orang tua dikeluarkan
dari peti simpanan mayat untuk
dikebumikan.....
apabila dikeluarkan...
ada air mengalir di muka mayat
orang tua tersebut..
seakan peluh....
dengan rasa ketakutan...
cucu orang tua itu pon
memanggil isteri kepada si mati...
"Nenek! muke atuk kuar peluh!"
nenek pon dengan tenang
merapati cucunya dan berkata
"Atuk kamu 1st time meninggal...
mestila die nervous sket.."
..=.='

Kehkehkeh!
di share dari Nadia punyer email. sekadar jenaka di malam hari. =]

c ya!

p/s : penat ber-bw sambil me-mollow blog teman bloggers. jom join segmen ni :)

Aug 20, 2011

Fact : Faktor Kegagalan Pelajar Universiti

Hai !

Jika kita lihat dari kiraan hari ini, sebenarnya bukan salah mahasiswa atau mahasiswi bila dia tidak lulus ujian,
Sebab bagaimana nak lulus, nak belajar pun dia tidak sempat…

Tahukah anda?

setahun itu hanya terdapat 365 hari yang kita tahu sebagai tahun akademik … Mari kita kira!


Hari Minggu
52 hari dalam setahun. Anda pasti tahu bahawa hari minggu itu adalah hari istirehat. Baki tinggal 313 hari.

Hari Cuti Umum
Lebih kurang terdapat 30 hari cuti umum dalam setahun, misalnya tahun baru, hari raya, dsb… Baki tinggal 283 hari.

Cuti Semester
Semua pelajar akan bercuti dan tidak akan ada kuliah. Biasanya lebih kurang 2 bulan lebih, anggaplah lebih kurang 60 hari.

Baki tinggal 223.

Tidur yang paling baik adalah 8 jam sehari untuk kesihatan, jadi 120 hari digunakan untuk tidur. Baki tinggal 103 hari.

Beribadat
Paling tidak setengah jam sehari kita beribadah, kita anggarkan 8 hari dalam setahun. Baki tinggal 95 hari.

Bermain
Hal yang paling baik untuk kesegaran dan kesihatan adalah bermain. Paling tidak memerlukan 1 jam sehari. Digunakan lagi 15 hari. Baki hari tinggal 80.

Makan
Sekurang-kurangnya selama satu hari kita habiskan sejam untuk makan atau minum,hilang lagi 15 hari. Baki tinggal 65 hari.

Berborak
Jangan lupakan, bahawa manusia adalah makhluk sosial yang memerlukan berinteraksi dengan orang lain. Kita ambil 1 jam sehari untuk berbual. 15 hari terpakai lagi. Baki tinggal 50 hari.

Sakit
Manusia memang kadangkala sakit, tak kira teruk atau pun tak. Paling tidak 5 hari dalam setahun dikira. Baki tinggal 45 hari.

Exam
Exam itu sendiri biasanya dilakukan selama 2 minggu persemester. Bererti, 24 hari sudah dikhaskan untuk exam.

Baki tinggal 21 hari.

Refreshing
Untuk menyegarkan fikiran, refreshing itu perlu. Tgk wayang dan jalan-jalan paling tidak dihabiskan 5 hari dalam setahun. Baki tinggal 16 hari.

Surfing Internet
Zaman sekarang ni mesti layan internet untuk mengetahui perkembangan isu semasa atau layan facebook atau paling tidak pun layan blog isuhangat . Kira paling sedikit masa pun purata sejam sehari, kita memerlukan 15 hari setahun.

Jadi baki tinggal 1 hari.

Satu hari yang tinggal tu kan HARI JADI….!!! Mana boleh belajar! =.='

kehkehkeh.
p/s : di share dari Nadia punyer email. =]

c ya!

Aug 18, 2011

Kata yang bermakna, tapi sukar di lafaz!

Hai !


Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar
Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut
Mungkinkah kerna kita dah terlalu selesa
Keintiman seolah semakin hambar
Dari gerak gaya
Hingga ke tutur kata
Tak menggambarkan cinta



Tiga kata -KRU

Pernah dengar lagu ni tak? Aku suka lagu ni, giler kentang punyer suka. Bagi aku ni bukan lagu gedik dari seorang kekasih untuk kekasih dia aje. Ehem. It is universal.

Tak caya? Hayati lirik dia.

Ok, aku taknak cerita pasal i lap u, u lap me, between lovers. Tapi, between friends and family.
Sama ada korang perasan atau tak, lidah kita memang terkelu untuk cakap

' I love u, my fren'  'I love u mak' 'I love u abah'

Jarang didengar dan jarang disebut. Ye dak?

Mungkin ada antara kita yang memang dah terbiasa dengan semua ni. Tapi aku sendiri admit yang aku pon kadang-kadang susah nak cakap mende-mende cenggini. Ehem. Setakat cakap dalam hati je.


Walaupun kita saling
Sayang satu sama lain
Tapi kenapa sukar meluahkan rasa


Kalau nak cakap-cakap 'aku sayang kau' kat wall FB kawan tu memang tadak hal la. Tapi bila berdepan, semua tu cuma hadir dalam hati je, tak terzahir di mulut.

Kenapa susah sangat yer? Sedangkan diorang adalah orang yang kita sayang..

Korang pernah rasa cenggitu tak? Aku 100% yakin, lelaki lagi la susah nak cakap-cakap mende cenggini kat kawan-kawan and family diorang. Kalau kat awek tu boleh pulak kan, dah cakap 100 kali dalam sehari pon still nak cakap lagi.


Dalam kesibukan
Kita seringkali mula hilang kemesraaan dengan mereka di sisi
Tak rasa bersyukur
Tak rasa berbangga mempunyai bahu sedia untuk kita bersandar



Kadang-kadang kita tak sedar betapa berharganya orang sekeliling kita. Kita tak hiraukan perasaan diorang. Kadang-kadang bila nak tegur, kita main tegur je. Maklumla dah lama kenal kan. Mungkin kita terlalu selesa dengan title KAWAN tu. Tanpa kita sedar, dah banyak perasaan kita guris. 


Berikan mereka tahu
Andainya hari esok
Ditakdirkan berpisah



So, kawan-kawan aku, andai tiada hari esok untuk kita, aku nak korang tau aku sayang korang *malu
Tak cakap woaini tak bermakna aku tak sayang korang, tapi mungkin aku terlepas pandang tentang ni. Aku taw ade je kawan yang berjauh hati dengan aku. Aku tak sengaja ^_______________________^



c ya!

Untuk kawan-kawan blogger : saya sayang awak semua. tima kaseh support saya! hee :D

Aug 17, 2011

wordless wednesday #5

Hai. !


Aaaa-choo! Penatnya bila dapat virus bulan-bulan pose ni.

p/s : sape komen dia tak kena selesema setahun. kihkih~

bila cikgu tak bertauliah menjalankan tugas..

Hai !

pic : ehsan gugle.

Today is a very hectic day for me. Ter-speaking pulak. Maklumla dah lama tak practise MUET macam kat kolej dulu. Ehem.

Penat yang tak terhingga. As for now, aku tiap-tiap hari, dari pagi sampai petang kena p tolong mak aku wat bisnes kueh raya. And u know what, 2 minggu lagi lebih kurang nak raya kan? Beribu-ribu lagi tempahan biskut tak siap. Kaler mata aku pon dah jadi wane kuning semacam, sebab lama sangat tengok tepung adunan. Ngahaha!

Hari ni aku terpaksa siapkan order yang orang nak datang amik hujung minggu ni. Ape lagi, marathon aku sorang-sorang dalam rumah. Ade sepupu pon cesdale jugak. Selamba dia tinggal aku sensorang buat kueh raya. Kalau ada dia cepat la sikit kerja aku. Bole la aku suruh dia wat. kahkahkah.

Drop the subject.

Tengah-tengah syok layan perasaan sensorang, mak sedara aku mintak tolong mark paper student dia. Student standard one, ape la sangat kan paper dia. So, aku terima aje la. Bukan susah pon. *berlagak



Ok, nak buat confession sikit. Malam ni aku skip terawih. kehkehkeh.

Before g terawih, ade 4 bungkusan mak sedara aku tinggalkan dekat aku. Paper yang aku kena mark lah tu. Hamekkau. Ingatkan sikit. Tapi takpe, standard one je pon. *still berlagak lagi

Setelah sejam berlalu, korang taw ape yang jadi?


Guess what? Aku tertido dekat meja. Penat dok terlentok kat meja, aku p berlunjur dekat sofa sebelah meja tu pulak. Ni lah yang jadi bila cikgu tak bertauliah duduk marking paper! kehkehkeh. 

Penat dowh nak mark paper. Plus pulak bila budak-budak bagi jawapan yang memang takde dalam skema. Jawapan tak salah, tapi tak 100% betul la. Camane nak tanda? Pening..pening. Lalat pon tak sepening ni. Ngahaha!

Moral

Jangan ingat jadi cikgu ni senang. Nak layan karenah budak-budak ni pon satu. Yang kecik dengan cara budak kecik dia lah, tak dengar kata. Yang besar dengan cara tak sememeh dia lah, ponteng kelas segala bagai.

And, bukan mudah nak ajar student something sampai dia faham. Andainya student dia tak faham mende yang dia ajar, masa exam nanti dia jugak susah. Pening nak mark paper budak yang jawab entah pape tu pulak kan? kehkehkeh.

Konklusinya, jangan amik risiko untuk jadi seorang cikgu. ngeh3!

p/s : to our teacher-to-be Amira, maap yer. kihkihkih!

c ya!

Aug 16, 2011

Jom tambahkan FOLLOWER!

Hai !

Walaweyh, aku nak join segmen lagi. Rasa-rasa aku kan, sebaiknya aku namakan hari ni sebagai Hari Men-join Segmen Sedunia. kehkehkeh.


Nak join jugak? KLIK SINI. *bagi dengan berat hati. ngeh3.

Segmen ni merupakan segmen Dofollow. Korang kena follow semua participant la kot. Aku pon tak berapa faham sebenarnya. kehkehkeh.

So, kat sesape yang follow saya tu, TIMA KASEH daun keladi yerp. Jangan lak jadi silent follower, rajin-rajin la ber-blogwalking macam saya. *muntah steamboat. ngeh33.

selamat berkenalan!

c ya!

Aug 15, 2011

SEGMEN : GUA KIDAL KE GUA KANAN KE, GUA PUNYER SUKA LAH!

Hai !

Nak join segmen lagi. Kali ni kawan baek+sengal aku punyer segmen. Entah pape la segmen dia. Aku saje join, saje nak amik hati dia kan. Kang menangis tak berlagu sampai jadi macam Kasem Selamat pulak kalau aku takmo join. Ngahahahahha~


Well, Azeelia Azman , macam yang dah kau taw, aku ni orang kanan. Tak maen laahh kidal-kidal ni. Takde makna nyer orang kidal ni superb macam yang ko cakap tu. Kahkahkah !

And one more thing, aku rasa aku lagi ramai peminat dari mung! Sila jangan muntah. Kehkehkeh.

FYI, aku memang menyampah giler kentang ngan tangan kiri. tadak satu kerja pon aku boleh buat dengan sempurna pakai tangan kiri. Rasa macam nak boikot je tangan kiri. Ngahahaha !

Segmen - Jom Blogwalking Bersama ZouL

Hai !

Nak join segmen ni. Padahal dulu beria-ria taknak join segmen segala bagai, kononnya sebab takut blog kena remove. Hikhik.

*hamekkau besar gedabak banner aku letak. ngahaha!

Jom join sama. Bila lagi nak up-kan traffic kat blog korang. KLIK SINI. Tapi kalau rasa blog korang dah tinggi traffic, tak payah la join yer. Bagi chance kat newbie macam aku neh. *busuk hati. Kehkeh.

Semedang aje Mr. Zoul ni suruh like fanpage and ping entri kat situ. hahahha. *gurau je. :P
Ok, DONE!


c ya!

Aug 14, 2011

takut ker dengan hantu?

Hai !

Disarankan baca entri ni dalam gelap. Lebih afdhal la katakan.. kihkih ^_^

Korang percaya ker kat dunia kita ni wujudnya makhluk Allah yang di panggil HANTU tu? Dulu aku tak percaya mende alah tu wujud, tapi sekarang ni bila dah semakin besar, dah macam-macam mende aku lalui kat sekolah. Now, dah percaya kot sikit-skit. Kihkihkih ^.^

Betul-betul wujud atau tak, Wallahualam. 

So, back to my question. Takut tak dengan hantu? Kalau pompuan jawab 'YA' tu memang aku tak heran la, tapi kalau lelaki jawab camtu, boleh dikira sebagai LEMBIK ke? HAHA. Just joking okay.












p/s : jangan ingat pocong takde dalam bulan pose ni. hi hi hi !

c ya!


Eh, aku dapat kad raya la!

Hai!

Alhamdulillah, hari ni hari yang ke-14 kita berpuasa (bagi yang puasa penoh la). Aku? Biarlah rahsia.
Hi hi hi !

Macam-macam dugaan berpuasa kan? Nak-nak lagi ada budak kecik kat rumah. Hamekau! Sekali diorang makan aiskrim, mau nanar aku sekejap. Grrr.

Ok, drop the subject.

Hari ni posmen yang hensem lagi kiut datang rumah. Bukan datang meminang okay. Ehem. You know what, aku dapat kad raya! Excited giler kentang kan? Mesti la sebab ni kad raya pertama yang aku terima sejak dua tahun lalu. Last dapat masa kat sekolah dulu.

See, sedih kan? Maklumlah sekarang ni semua orang dah maju kan. Greet Selamat Hari Raya pon pakai mesej je. Ape kelas, bila inbox full, kena delete la mesej tu. Ye dak? Lagi teruk, buat satu entri pasal hari raya kat blog dia je. Terasa tak? Ehem. *aku terasa ni.


Kad raya special dari kak Jiejah yang gorjes ! Tak sangka betul request yang main-main tu dia hantar betol-betol. Walaupon simple aje, tapi aku sangat menghargainya. Nak simpan sampai tujuh keturunan la. Boleh tunjuk kat cucu cicit nanti. Ek?

Ngeee. kak Jiejah! TIMA KASEH daun keladi, Next year nak lagi ek? hahax!
Jom kawan-kawan kita terjah site dia, bleh mintak kueh raya pulak. Ngeh3~

c ya!

Tahniah untuk Yusry dan Lisa Surihani yang akan kawen tahun depan.

babysitter or bibik?

Hello. Assalamulaikum.



Well, soalan tu ditujukan untuk aku. Aku pon kompius aku ni yang mane satu. Mana tak nya, semua kerja rumah aku sorang yang buat. Sepatutnya aku jaga budak kecik je. Kes dera betol..

Habes aje belajar dekat KM Kulim, akak aku dah awal-awal tempah aku jadi pengasuh anak dia. Nak tak nak, kena terima jugak la. Penat dowh jaga budak kecik. 
Plus pulak kena jaga budak kecik yang tak berapa kecik. Haha. Giler kentang punyer nakal. Sekali dia sepahkan rumah, peluh menitik ibarat tengah bertani kat sawah bila kita nak simpan balik.

Ha, part sepahkan rumah memang aku hangennn. Penat simpan satu rumah. Then, in a blink of an eye, rumah jadi macam tongkang pecah balik. Nah, ni nama dia bukan lagi babysitter, tapi bibik.

Tu tak masuk lagi part diorang dok gaduh segala bagai tu. Sekali nangis, alamak terbalik dunia aku. Memang takkan berhenti punyer kalau tak cukup setengah jam sorang nangis. Adeh.

Aku pulak memang terkenal dengan mak sedara yang garang. Ehem. Pantang aku tengok budak-budak ni buat sampah. Sekali tegur takpa lagi. Tapi bila berkali-kali dah tegur, and diorang buat lagi, memang melangit la tinggi suara aku nanti. Haha. Kejam tak kejam, budak-budak ni kena ajar sikit.

Dok ngan papa mama diorang boleh la nak manja-manja, tapi dengan aku, rotan la aku hulur sebijik sorang. Tapi tak bagi real pon. Acah-acah je. Kihkih~

Orang kata marah tanda sayang kan? Aku memang sayang budak-budak tu. Plus pulak aku takde adik. Tapi aku tak manja okay! Ehem. Kalau budak-budak tu takde, sunyi giler aku rasa. Bosan pon ye. Takde orang nak bergaduh la katakan.


p/s : budak pompuan tu, budak kecik yang paling nakal. aku pon kadang-kadang rasa nak nanges bila kena buli ngan dia. :p

c ya!

Aug 13, 2011

Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah

Hai.




Nama : Nadia Fatihah
(nama manja noya. hahaha! )

Hobi : stalking .. skodeng .. dan seangkatan dengannya  ^_^


Jom join sama. tekan sini laju-laju. Makesure follower 500 ke bawah yer! hikhik :p

Nota kaseh sayang untuk azeelia azman terrr-sayang : aku join jugak!! haha. wekk :P

c ya!

Aug 12, 2011

News : Pelajar kena liwat?

Hai!

Kita bako aje cikgu macam ni..
p/s : click pic for enlargement.

Kalau korang baca paper BH hari ni korang akan tahu betapa bangangnya seorang cikgu bila dengan perasaan tak bersalah meliwat student dia sendiri.

Ape dia tak tahu ke yang mak bapak budak tu hantar anak diorang untuk pergi belajar, bukan nak suruh engkau liwat anak dia wahai cikgu!

Aku memang hangenn baca berita ni. Memang tak patut! Naseb baek la budak tu dapat kumpulkan keberanian dia nak lodge report. Kalau tak, aku rasa sampai habes sekolah pon budak tu akan jadi mangsa nafsu serakah dia.

" Pelajar lelaki yang berusia 13 tahun yang tinggal di asrama sekolah itu dikatakan sering diajak guru berusia 41 tahun itu ke rumahnya.. "

" Mangsa mendakwa diliwat tiga kali oleh guru lelaki itu antara Mac hingga Jun lalu.. "

Kesimpulannya, takde sesape yang kita boleh percaya sekarang ni. Famili pon kadang-kadang tak boleh nak percaya sangat. Dah banyak dah pon kes haruan makan anak.

Masya-Allah. Apa la nak jadi ngan dunia sekarang ni eh? Hari tu bising pasal hal gereja nak murtadkan orang Islam, hari ni kes cikgu liwat anak murid, esok-esok ape pulak?

p/s : maaf andai penggunaan bahasa hari ini buat pembaca sekalian SENTAP!

c ya!

Semoga kita sentiasa di bawah peliharaan-Nya. Insyaallah.

18sx : Cerita sebabak. Haha

Hai!


Firstly, tak faham betol aku dengan line internet malam ni, laju siot macam kura-kra jalan catwalk kott. Bak kata abang aku, kalau nak mencarut pasal line internet ni, sampai sahur esok pon belum habes lagi ni.

Ok, jom layan cerita sebabak.


pic : credit to mr Google.

p/s : sori kalau korang rasa mende ni porno sikit. Tolong jangan boikot Nadia. Ni untuk senaman mata dan mulut aje, tak niat lebih dari tu. HAHA.

c ya!

Aug 11, 2011

bila senang lupakan kawan!

Hello. Assalamualaikum.


Nak duit 10,000 tak?


As for me, friends are the people that are willing to lend their shoulders when we need them to cry on, friends are the people that share the happiness and the mournfulness. They are not just friends, they are like a family to us. These are what friends for, for me.

Ter-speaking pulak. Ehem. Ehem.

Aku sayang kawan-kawan aku. Diorang la tempat aku mengadu kalau aku kena marah dengan mak aku. Diorang la yang selalu tolong aku bila aku jauh ngan family aku.

Korang? Mesti korang pon sama gak kan. Tak ada nya orang yang benci kawan dia, melainkan dia simpan perasaan hasad dengki dekat kawan dia tu.

Aku paling pantang bila ada kawan yang lupakan kawan bila dia dah senang. Amboi. Masa susah pandai pulak terkedek-kedek cari kawan, tapi bila dah senang terus lupakan yer. Sungguh sopan santun kan dia. Grrrr.

Alhamdulillah, setakat ni aku tak jumpa lagi orang yang buat perangai tak senonoh macam tu dengan aku. Kawan aku tiada gantinya. Yang lama tetap di hati, meski pun yang baru dalah silih berganti. Bermadah pulak. Ehem.

Nape senang sangat korang nak lupakan kawan ek. Tak sedar ke korang yang  kawan tu dah bermacam pengorbanan diorang buat kat korang. Nak berkawan dengan orang lain tu tak salah, tapi jangan la sampai tinggalkan kawan yang dah lalui susah dengan korang tu.


Berbalik pada orang yang mudah lupakan kawan ni, andainya korang salah seorang dari diorang, cepat-cepat la mintak maaf dengan kawan korang tu. Aku sedar aku bukan kawan terbaek yang pernah kawan-kawan aku dapat. Tapi kalau diorang nak tahu, itulah aku. Aku mudah mengalah bila berkawan. Tapi tidak la bermakna kawan-kawan senang nak pijak kepala aku kan.

Nak cari seorang kawan yang baik, lagi susah dari mencari cinta. Kalau korang tak percaya, berkawan la seramai yang mungkin. Last sekali nanti, kawan yang kamu tinggalkan tu jugak yang akan kamu cari nanti.

c ya!

Tolong doakan saya cepat kurus yer!

Aug 10, 2011

Selena Gomez & Justin Bieber kembali intim?

Hello. Assalamualaikum.

Pergggh~ Gosip lagi di bulan puasa. Kikiki :P


Nampak happy je kan pasangan ni. First time dengar memang aku tak boleh terima yang Selena Gomez couple dengan Bieber. Tapi nak buat macam mane kan, dah tu pilihan dia. Tak kan la kita yang dia tak kenal batang hidung ni nak p cakap ' Sel, ko tak boleh kapel ngan Bieber! ' haha :P

Semalam dalam berita diorang dah brake up sebab Selena Gomez tak suka Bieber kawan ngan Sean Kingston, Lil Wayne and Chris Brown sebab risau akan bagi oengaruh buruk kat buah hati dia. Tapi sehari lepas berpisah, orang ramai tengok depa dokpegang-pegang tangan dah. 

Cinta diorang ni maseh kuat kot. Jeles pulak bila every pic yang di snap, diorang ni tak pernah lepas dari berpegangan tangan. Ehem. Ohh, how romantic! (Dalam Islam ditegah okay!)


p/s : baru aku taw yang Sean Kingston adalah bekas pencuri!

c ya!

Aug 9, 2011

tak payah belajar susah-susah kalau nak jadi kaya!

Hai !


Korang baca berita tak? Rumah banglo Khairul Fahmi a.k.a Apek akan siap oktober ni. Jeles tak? Dalam usia yang baru menjangkau 22 tahun (ye dak ni?) , dia dah ade sebijik banglo tanpa perlu keluarkan se-sen pon duit dia sendiri. Banglo RM100 000 kot. Arghhhh, sesunguhnya aku jeles! jeles! *hentak-hentak kaki.

Banglo tu adalah hadiah untuk kenang jasa Apek yang dah banyak menyumbang sebagai keeper terbaik Malaysia. 

Senang aje kan jadi Apek. Dok tercegat depan pintu gol, then tepis-tepis bola tak bagi masuk dalam gol, terus dapat sebijik banglo? Aku rasa doktor pon tak mampu nak ade sebuah banglo dalam usia yang maseh muda macam ni. Penat lelah si doktor ni dok hadap buku, last-last gaji diorang lebeh kureng aje dengan pemain bola sepak. Mana tak nya, macam-macam insentif players ni dapat. Bertuah la badan..

Kalau macam tu, aku tak mau sambung belajar dah la. Nak jadi atlet je, untung-untung dapat pangkat 'Datuk' kan? (tapi atlet ape ek? ) haha. :p

Pasal berita putus tunang tu, hope Apek tak down dan tak campur adukkan urusan peribadi dengan kerjaya dia. Peace =.='
c ya!

Aug 8, 2011

jangan mudah terpedaya!

Hello. Assalamualaikum.


Berita hari ini ;

         Seorang mangsa terus menerus di pujuk untuk mendekati gereja walaupon selepas dia buat keputusan untuk berhenti terima bantuan dari gejera tersebut.




Mangsa pada mulanya tak nak terima bantuan dari pihak gereja tersebut, tapi bila fikirkan balik tentang nasib anak-anak dia, dia terpaksa terima bantuan tersebut setelah gagal dapat bantuan berterusan dari BAITULMAL.

Macam-macam bantuan yang pihak gereja ni berikan. Barangan keperluan harian segala bagai. Diorang jugak ada call banyak kali semata-mata untuk bertanyakan khabar. Anak-anak mangsa juga pernah ditawarkan untuk tinggal di asrama di gereja tu dan sanggup tanggung perbelanjaan sekolah kanak-kanak tersebut.

Pelik kan, orang kita sendiri pon boleh kira dengan jari, berapa orang aje yang tersangat perihatin macam tu dengan kaum sendiri. Dah terang lagikan bersuluh, bantuan tu adalah perangkap nak memesongkan akidah orang Islam.

Biasanya orang-orang yang tengah sengkek duit, pelajar IPT especially, mudah terjerat dengan bantuan dari gereja ni. Diorang memang dah dapat baca, budak-budak remaja ni memang takkan tolak kalau kena sogok dengan duit. Bahaya betul..


Korang nampak tak betapa bersungguh-sungguh nya Kristian nak mempedaya kita, nak suruh kita orang Islam ni masuk agama dia. Orang Islam, ada ke sampai macam tu? Kalau yang berdakwah pon, ade ke sampai nak tolong macam tu sekali. Aku tengok, lagi ramai yang terpesong ada la.

Ni la orang dok kata, dunia akhir zaman. 

Itu la mak aku selalu dok pesan, pergi belajar jauh-jauh, solat jangan tinggal. Sekalipon nak bersosial, biar berpada-pada. Ingat asal-usul. Ingat pada yang SATU. Insnyaallah kita selamat dunia ahkirat.

sekian tazkirah ramadhan.

c ya!

Aug 4, 2011

Alhamdulillah, nenek tak seteruk yang di sangka.

Hai!



Alhamdulillah sebab maseh sempat jumpa nenek aku. Tengah malam semalam kitorang sampai, tapi disebabkan dah terlalu lewat, budak-budak pon dah penat, so malam tadi mak aku syorkan tido kat rumah akak aku dulu. Alhamdulillah, Allah masih panjangkan umor nenek. Petang tadi baru berkesempatan jumpa nenek dekat hospital.

Syukur sebab dia tak seteruk yang aku bayangkan. Nenek maseh boleh bercakap segala bagai. Cuma kitorang tak berapa nak faham butir bicara nenek. Nenek diserang stroke. Tapi alhamdulillah Allah tak bagi dugaan yang terlalu berat untuk nenek, cuma bahagian kiri aje nenek tak boleh bergerak. Kata mak sedara aku, nenek tak teruk. Memang sebelah badan dia tak boleh bergerak, tapi nenek maseh boleh rasa bila nyamuk gigit, atau bila kena cubit.

Akhirnya, mak aku mampu tersenyum. Walaupun agak terasa sebab tak dimaklumkan lebih awal dengan keadaan nenek, tapi mak aku faham. Mungkin sebab kami dok jauh, so diorang taknak susahkan kami balik sebab nenek masih belum nazak.

TAPI, tapi yang sedihnya nenek dah tak kenal aku. Parents aku dia kenal aje. Mungkin sebab proses tumbesaran yang berlaku menyebabkan nenek tak cam aku. Yela, dah lama tak balik kampung kan. Bila plan nak balik, ada-ada aje kekangan yang datang.

Tapi yang lagi sedih, bukan setakat nenek tak cam aku, mak sedara aku yang lain pon dah tak berapa ingat aku ni sape. Haih, kena balik kampung selalu-selalu la kalau macam ni. :P

p/s : sekarang aku on9 di rumah nenek, pakai berukband. so, i have to postpone all the blogwalking activities sebab line laju sangat macam kura-kura jalan catwalk. grrrr! i'll view ur site soon!

c ya!

Jom tengok kot-kot korang salah seorang blogger yang wat salah macam ini.