Thank you for dropping by. Love you!

Dec 14, 2011

wordless wednesday #6

Assalamualaikum.


Smiling is contagious, You catch it like the flu. When someone smiled at you, you started smiling too. When you passed around the corner with that grin, other people saw and started to smile too :)

c ya!

Dec 12, 2011

less than 1month to go~

Assalamualaikum. Hai.

Sedar tak sedar dah lama aku tak coretcoret dekat sini. BusyBusyBusy. #tapi online facebook sempat aja haha

Sedar tak sedar jugak dah nak habes satu sem aku kat USM ni. Less than one month more before final exam. Bila dah dekat-dekat final ni la macam-macam masalah timbul. Tekanan makin meninggi. Test makin banyak, Test1 Test2 Test3 Test4 semua ada. Dah tu pulak aku makin malas nak study. Asyik nak goyangg kaki saja. Apadaaa~!


PrayForMePlease :)


Nampak sikit je kos yang ambik, tapi buku yang nak kena khatam kuasa dua subjek tu. Hadoi, soalan keluar seciput je pon. Tak patut betul =,='

cya!

Nov 9, 2011

terbaikk kau jah!!

Hai. Assalamualaikum.

Fuhh dah lama xblogging. Blog bukan stakat bersawang dah aku rasa, viewer pon dah tak ramai. Rindu pulak bila teringat zaman kegemilangan [gemilang la sangat] blog ni. Kemesraan dengan blogger lain tu sangat terasa. Tapi sekarang ni dah jarang aku blogwalking. Nak buat macam mana kan, busy melampau kot. Ni baru first sem, nanti bila dah ber-semsem nanti lagi la teruk nampaknya. Cis.

Hokeii, sapa yang tengok Malaysia-Thailand live petang tadi? Huh, mesti korang tak tengok kan? Sibuk dok makan lembu je semua. :P Owh lupa pulak, SELAMAT HARI RAYA KORBAN untuk semua yang menyambutnya. Tak sempat langsung nak hapdate. adehh T_T

Aku pon sebenarnya tak taw pon ada game petang tadi, naseb baik abang ipar tolong ingatkan. heee :D

Tahniah to Harimau Malaya for 2-1 score! Aku expect 2-0. Dushh~ Tak ape lah, maybe rezeki diorang kan. huhuhu. Sape entah yang score. Err, Baddrol Bakhtiar dan Izzaq Faris Ramlan. Terbaekk lah. :D

Tapi petang tadi, i admire Syahrul Azwandi Ibrahim so much. He's the youngest one among others lol. (pengsan)

Entah berapa kali kott tadi dia nak score, tapi asyik tak kena aje.
tape-tape, cuba next time yer dik :D

Ohh ya, cerita pasal assignment aku yang bertimbun-timbun ni pulak, alhamdulillah dah 2 out of 10 yang siap. Sangat membanggakan kan? yehaa! :P

c ya! :)

Oct 31, 2011

Pengalaman blog diremove. Oh damn!

Hai. Assalamualaikum.

Dua hari (kot) blog aku di remove Google, atas alasan ape entah. Aku tak baca sangat pon Google cakap ape, aku dok sibuk dah suruh Google recheck and bagi balik blog ak je. Haha. Tapi kiranya aku ni melanggar hak asasi segala bagai la kot sebab spam link dalam blog.
#alasan common untuk sesape je yang blog dia kena remove

Hilang terus mood aku, nak study pon asyik dok terfikir aje, pasai pa blog aku malang sangat sampai blacklisted. Maybe sebab aku join banyak GA and segmen kot dulu, then diorang ne pulak suka sangat kan tinggalkan link dekat comment box. Uh takpe la, mende dah lepas. Blog aku pon dah dapat balik.

#senyuman kegembiraan :)

BTW, a special gratitude to En Shah sebab dah tolong aku via email. #Naseb baik saya tak nanges kan kan? T_T Thanks jugak to Ifwat sebab tolong dengar masalah saya *padahal tak tolong sangat pon haha :P


OWH OK, for those yang lepas ni dapat pengalaman 'manis' macam aku ni :

* firstly jangan nak sibuk nak nanges (aku lettew :P), cool je ok. blog hangpa bukan kena delete terus, still ada lagi dalam data cuma dia hide kejap je, saje nak test emosi hangpa kehkehkeh

* next, click aje dekat I can't find my blog on the Web, where is it? and ikut aje steps yang ada kat situ.

* kalau tak taw nak buat jugak, click dekat contact us #ade dekat bawah sekali. Hantar aje verification tu sebanyak mana yang hangpa mahu sampai Google activekan balik blog hangpa.

Okeh, nak pergi makan dah. Baru lepas test calculus tadi, Alhamdulillah dapat jawab dengan tenang. *sigh of relief*

c ya!

p/s : maseh belum terlambat nak congrates to all nogori-an sebab menang 2-1 heeee!

Oct 26, 2011

mengidam macam orang mengandung.

Hello. Assalamualaikum.

Adakah perkataan 'mengidam' hanya sinonim dengan orang yang mengandung aje? Aku memang tak faham betul, sebut aje mengidam, mesti orang tanya 'Haii ko ni dah berapa bulan yer?' atau 'Siapa bapaknyer?' Eceh. Sengall!

Pernah suatu hari aku mengidam nak makan asam. Dan aku suarakan hasrat hati aku tu kat kengkawan. Dan secara tak sengajanya volume suara aku naik ke level8. Orang sekeliling yang agak ramai masa tu asyik pandang-pandang aje dekat aku. Mimik muka diorang tu macam menggambarkan persoalan 'budak ni mengandung ke' HAHA.
Ape pon ta boley kan. Masyarakat kita ni terlampau memandang negatif sesama sendiri. Just take it as only a request sebab dah lama tak makan mende tu, tak boleh ke? Grrr !

Cakap pasal mengidam, aku teringin sangat nak makan JAGUNG BAKAR.


Wowww. Favourite zaman kecik-kecik dulu kot. Rembat je semua. Kalau orang offer mesti tak tolak punyer lah. Dan yang paling tak boleh blah, bila offer got rejected, mesti mak ngan akak aku tanya 'adik demam ke?' kehkeh~
( panggilan adik hanya melekat sehingga tahun 4 kot. Bukan sampai sekarang ok :P )


 Jagung neh dia letak keju ke ape? Aku tak pernah try lagi. Tapi nampak macam best. HAHA

c ya!

Oct 22, 2011

i'm just turn out 19 ^^

Hai.


Lastly, cukup jugak umor 19 taun. Dah lama tunggu. Sejak dari awal 2011 lagi. Mana tak nya, cousin aku 4th Jan dah sambut birthday. Aku? baru je baru 18. Tapi kira okay la kan, orang kata lagi MUDA. kehkeh.

Alhamdulillah, dah 19 tahun bernafas. Da banyak mende aku lalui sepanjang 19 tahun ni. And the most important thing, aku dah semakin dewasa. Harapnya thinking pon menjurus ke arah orang dewasa lah yer. Tapi perangai still macam tak mature lagi #orang habaq.

Betul ke? hikhik. Maybe betul la. Kalau tak, takkan ada orang cakap cenggitu kan. Aku tak kesah orang nak cakap ape pon, jangan cakap aku comel sudah, segan dowh. ngahaha [?]

Dalam pada orang dok kata aku perangai giler-giler ni, ade jugak certain orang label aku seorang yang
?SERIUS?. Ok what. Mesti korang takot ngan aku kan? ngahaha [!]

i tell u what sayang, saya tak serious pon, cuma muka je nampak macam ala-ala brutal sikit. bila dah stress tu memang la moncong sedepa. Haaa, time tu jangan nak loqlaq sangat la yer ngan saya. kehkeh.

Btw, ak baik ape. Sila bergegas ke sinki untuk muntah yer. [:p] Certain people yang betul-betul kenal aku je taw aku macam mana. Belum kenal memang la nampak cam sombong cenggitu kan, tapi bila dah kenal surely u'll miss me. peace (",)

c ya!
*wish la happy belated birthday kat i* #gediks.


Oct 14, 2011

lelaki setia, wujudkah?

 Hello.!

                     BERDUA BERSATU-FORTEEN

Kenapa cinta kita
Selalu saja diduga
Bagai ada tak merestu
Kita berdua bersatu

Atau mungkin kau dan aku
Ditakdir untuk berpisah
Walaupun melawan arus
Kita berdua bersatu

Seringkaliku mendengar
Patah tumbuh hilang berganti
Tetapi ku tidak mahu
Cinta selain darimu

Jika denganmu salah
Ku tak mahu yang benar
Jika denganmu rebah biarlah ku tercalar
Walau dilanda badai
Ku sanggup kerna ku mampu
Kita berdua bersatu

Jika denganmu kabur
Ku tak mahu yang jelas
Jika denganmu hanyut
Biarlah aku lemas
Walau dilanda ribut
Ku sanggup kerna ku mampu
Kita berdua bersatu


Ape pon ta boley kan lagu ni? Rasa macam impossible giler orang yang macam ni wujud..
Bagi aku, Ok what i share is only my thought, maybe betul maybe salah kan. So jangan la pulak nak hentam aku tetiba. Haha. For me, nak cari lelaki yang betul-betul setia memang susah. Bukan takde, tapi orang kata satu dalam seribu. Sapa yang dapat memang bertuah kan..

Abang aku. Boleh dikategorikan sebagai setia. Untung bakal bini dia. *tetiba promote abang pulak. >.<

Kalau perempuan, dah ramai yang ak jumpa memang setia tahap boleh buat bini. Biasala, perempuan ade 9 perasaan kan.. Laki dia watpa pon dia terima aje selagi dia boley tahan kan..aku memang salute la orang macam ni.

Kalau aku memang dah lama blah dah. Dats y sampai sekarang single. Kehkehkeh. Ape dia ingat muka handsome, market tinggi then boleh wat main-main perasaan pompuan ka? ceitt.



Oct 11, 2011

Dulu kata TAKNAK, sekarang tercari-cari pulak.

Hello. Assalamualaikum.

OKAY, pic yang tadak kena mengena. Cuma mengidam, lama tak santap mende alah ni =.=

Sama ada korang perasan or tak, mende yang korang dulu-dulu kata 'TAKNAK' 'NO' tu la yang korang dapat sekarang ni. Maybe it is not referring to everything, BUT majoritinya macam tu lah kan.


Frankly speaking semua bende yang aku dapat sekarang and pernah dapat dulu bukan la ape yang aku nak. Memang hardcore punyer taknak lah gua cakap lu.

Firstly, OK aku admit dulu aku sekolah agama. Sekolah alim la katakan (tapi aku tak alim-alim pon, dasar keras hati haha :P). Well, zaman kecik-kecik dulu, sapa yang nak pergi sekolah agama kan. Grad aje darjah 6 semua dok aim nak masuk SBP la kononnya. Plus pulak sekolah aku tu brapa kilometer aje dari umah. Tak mencabar langsung (poyo) HAHA. Tapi lastly selamat jugak aku kat sekolah tu, sampai form5 pulak tu. haihh.

Then, masa form 5, selalu la dok citer-citer ngan kawan, lepas spm nak pergi mana kan.. Semua dok kata taknak masuk matriks, blaja kat matriks ni susahh tak boleh nak follow up. Aku pon masuk geng sekali lah. Kitorang ni boleh jadi geng ANTI-matriks dah. Tapi ended, tercongok jugak aku kat Kolej Mara KULIM. Hamekkauu. ^^

Lepas abes matriks pulak hala tuju entah kemana lagi. Tapi matlamat utama nak masuk UKM. Tak main la USM ni, dok Penang ape kelas kan. Nah, sekarang aku dok bertapa dalam lecture hall USM.

Ape yang kita nak ,idamkan tu selalunya susaaahh sangat nak dapat. Kalau yang taknak tu datang bergolek-golek aje depan mata. Contohnya duet. Sapa yang taknak duet..tapi nak dapat seringgit tu bukan main la susahnya kan.

And now, honestly aku betul-betul rindu  kat sekolah aku, matriks aku. Miss all the things that happened there. Kalau la boleh kembali ke zaman tu,, WOW! Best giler bai.

Konklusinya (cewahh) kita tak boleh terlalu berharap untuk dapat sesuatu. BUT it is not possible for us to own it if work for it hardly. And we have to always bear in mind, for everything that happen, there will always be reasons for it to happen. Terima aje la semua sebagai takdir. Macam aku ni, asyik pakai konsep REDHA aje. kehkehkeh.

p/s : sekarang ni aku dah tak nak lagi demand lebih-lebih pasai myhusband-to-be sebab takut dapat yang opposite punyer. HAHA

gtg
c ya!

Oct 9, 2011

budak kiut kembali aktif :P

HELLO. Assalamualaikum.



Wahh, dah lama giler tak blogging. Dah masuk sebulan dah kot. Aku pon dah terasa kekok nak menaip dalam blog usang ni sampai kena belek-belek semula older posts sebab dah lupa camana gaya penulisan aku dulu. cewahh :p

Lama tak on9 tapi ade jugak yer yang tercari-cari aku. Ehem. Sila muntah dalam toilet yer. TQ banyak-banyak la beb sebab dah naikkan BE aku. *poyo aje. HAHA. Kat sini aku pon tak faham nape xbole nak buka website Nuffnang tercenta. Tak dapat la den nak menge-check earning sekarang ni. BTW, aku tak kesah, blogging bukan semata-mata untuk duit kan.. =.='

Ade la jugak yang tertanya-tanya kemana budak perasan kiut ni pergi kan, sampai ta sempat langsung nak hapdate blog. Dulu kemain lagi hapdate tiap saat. Haha. Actually, laptop cap ayam ni rosak. Lebih specific lagi, hardics rosak. Bila orang yang agak haji bakhil macam aku ni dilanda masalah macam ni, so for sure la aku nak claim warranty. Dats y la baiki laptop sampai berbulan-bulan baru siap. Grrr ~

Cakap pasal laptop cap ayam ni, memang untung GILER jadi owner dia. Seminggu aku menapak dalam kampus, dia dah sibok nak buat hal aih. Memang bertuah! Kalau ikutkan hati mahu je aku campak-campak atas tilam :P (gimik)

gtg. belum brekfes ni. :p

c ya!

Sep 10, 2011

baru perasan,dah bersawang!

Hai !

Wahh, rasanya dah nak genap seminggu aku tak update blog. Ke dah lebih seminggu hah? Lantakla pape pon, yang penting aku dah memang dah rendu giler nak blogging. Jejari runcing aku ni dah lama tak menari atas keyboard. Ehem. Sila muntah yer.

Sekarang ni minggu orientasi belum abes lagi. Tapi la ni free sebab registration course kat school aku abes awal. Maklumla kos tak famous, tadak orang sangat la kan. Grr. 

Paling aku geli hati, ade 3 orang je kot Malay boy yang amik pure chemistry. Poor them right? Dah boleh masuk kategori ENDANGERED SPECIES dah. hahahahah. Sori yer kaum adam, dah memang hakikat nyer. kakaka.




Orientasi memang busy! Penat giler naek turun bukit, hujan ribut petir semua kena redah. Nak makan pon tak sempat. Naseb baik perut aku tak buat hal. Makan ke, tak ke, dia dok diam-diam je. Acid hydrocloric dah habes kot, sebab tu gastric dah tak serang aku dah. :P Perasan or tak, dah memang bersawang giler la blog ni. Tapi ade jugak yang datang, mekaseh yer sahabat blogger sekalian. Peace =.='





p/s : tadak pic nak tayang kat sini. datang kampus tak bawak kamera. henfon pon guna yang cikai ja, cap ayam punya! haha

Sep 5, 2011

new life begin, masa untuk tutup buku lama :D

Hai.

Raya kata BYEBYE
Study kata HAIHAI

Bila dah nak pergi dari rumah ni, mood raya baru la nak datang. Ni yang buat aku sedih ni. Dua tiga hari ni aku rasa macam cepat giler pulak masa berlalu. Esok nak bertolak ke Penang, pagi-pagi lagi. Tapi aku packing pon belum siap. Beratnyerrr hati ni..

Kelantan kata PERGI
Penang kata MARI

Dulu beria nak masuk U la konon, tapi bila dah tiba masa rasa macam nak gantung diri kat pokok la pulak. Serious cuak giler, first time masuk U la katakan. kehkehkeh.


Hari selasa ni, I will officially be an USM-ian. Bangga? Tak kot. Cuak + nervous + takut semua bercampur baur. Rasa macam diri tak layak nak masuk sana, tapi rezeki dah memang kat situ kan. Mungkin ada hikmah aku dapat masuk sana. Dapat jumpa jodoh maybe? kehkehkeh *tadak mende lain nak pikir :P

New life begin. Bukan bermakna semua yang dah berlaku kita kena lupakan, cuma jadikan setiap yang dah lepas tu sebagai bekalan untuk masa depan. Learn lessons form mistakes. Bukan dari kesalahan kita jer, dari kesalahan orang lain jugak. :)
Minggu depan ORENTASI! wargh. tak boleh ke kalau tak de mende alah tu. Rasa macam nak demam pulak *tiba-tiba, haha. Mesti busy giler kan? Mesti aku tak sempat nak blogging selalu macam dulu-dulu. *padahal dulu pon bukannya rajin blogging sangat, haha. 

c ya!


Aug 31, 2011

argh, kereta batuk dalam jammed! Haha

Hai.

Mood nak meng-update kurang sebab tengok rata-rata blogger maseh lagi belum update entri baru. Nampak bebenor tengah sakan beraya lagi. Haha.

Hari neh akak aku yang first tu dah start kerje, biasala tu nurse kan,, yang second tu sibuk dengan kenduri kawen anak sedara suami dia,, yang third tu dah balik umah dia kat Dungun,, abang aku pulak dok berlingkar atas katil, so rumah aku tinggal aku and akak yang fourth tu je. Bosan tu terasa la jugak..

Tadi petang ontheway pergi kenduri, makk aiii, merangkak-rangkak kereta atas jalan. Panas tak usah cakap lah. Plus pulak keta bapak aku tu, aircond rosak. Maklumla kereta antik. kehkehkeh. Habes cair makeup aku nyah! *makeup la sangat

Esok ada reunion dengan rakan sekolah dulu. Nak pergi or tak? Terasa macam malas pulak tayang muka kiut ni dekat diorang *muntah darah

Salah satu sebab taknak pergi sebab takut tersekat dalam jammed. Bukan senang nak drive keta manual dalam jam. Mahu nyer asyik terbatuk-batuk aje tengah jalan, malu akak nyah! Kang turun saham pulak.

Aku geram jugak dengan sesetengah driver yang rasa diorang dah superb giler driving neh. Mentang-mentang tengok kereta orang lain maseh pakai P lagi, suka suki aje nak hon-hon orang. Ape salahnya bertimbang rasa sikit kan, bukan sengaja pon orang nak tersedak tengah jalan tu *cubaan mem-backup diri. Hahaha. Biasanya, orang laki la yang suka picit-picit hon ni. Malu la bang taw takk!


Aku paling hangenn bila ade driver suka judge driver yang drive macam hampeh tu pompuan. Hey, warga emas pon bawak keta slow lah! *emo, haha*


c ya!

Aug 29, 2011

Dapat kad raya lagi! Follower mencecah 400!

Assalamualaikum.

Urgh, sangat busy lately. Aku rasa korang pon sama kan? Tak ramai sangat dah aku tengok orang dok ping entri kat fb group, sibuk dengan preparation raya barangkali.

Straight to the point. 


1. Aku Dapat Kad Raya Lagi laaaa

Sebelum tu, baca sini. Actually mende ni dah lama aku nak gtaw kat korang. Tapi selalu je terlupa plus pulak masa tak berapa mengizinkan. Maaf yer tuan pengirim. Bukan niat tak nak menghargai masa yang u luangkan untuk pergi post office sebab nak hantar kad raya untuk saya ni yer. Ni adalah kad raya ketiga yang aku dapat tahun ni. Alhamdulillah. Walaupun 3 je tapi naseb aku dah boleh dikira baek dah. Ada aje kott yang tak dapat langsung. Kehkehkeh.


Kad raya neh aku dapat dari MR ZOUL . Jom p beraya rumah dia. Dia ajak tu.
[tapi alamat tak bagi,,ape laa mr zoul ni] hahahaha. =P


2. Followerku Dah Mencecah 400+

Alhamdulillah, akhirnya follower aku berjaya cecah angka 400. Aku sebenarnya tak berapa bangga sangat sebab aku taw follower bertambah sebab aku join segmen. Tapi takpe, tu lah rezeki namanya kan. Kadang-kadang wondering gak, korang follow aku ni sebab nak aku folow balik ker memang sebab tertarik dengan blog ni. Nyway, aku tetap hargai semua susah payah korang tekan button FOLLOW kat site aku neh.


Follower ke 400 jatuh kepada(cewahh ayat) Cik Tieykah. Mekaseh yer, walaupon follower dia dah beribu, tapi still follow lagi blog tak sememeh aku ni. heeee :D

Sebelum tekan X kat sebelah kanan page ni, jangan lupa terjah SINI dan SINI yer. Bagus bila beramal ni, plus pulak di bulan puasa. hehe :))

Aug 27, 2011

Kisah Dua Sekawan : Tak patut betul! Haha.

nota kepala : sorry yer buat temanteman bloggers yang dapat sini dua tiga hari ni. tak sempat nak terjah blog u all balik sebab sibuk ngan raya. kehkehkeh.

Hai !


Di suatu petang, ayam dan lembu sedang meluahkan perasaan masing-masing..

Ayam : Manusia ni memang pentingkan diri sendiri!

Lembu : Kenapa kau kata macam tu?

Ayam : Tengoklah. Apa mereka buat kat aku!

Lembu : Hah! Buat apa pulak?

Ayam : Aku ni bertelur hari-hari. Aku cadang naklah dapat anak dua tiga ekor. Orang kata ada juga waris aku bila aku dah tak de nanti. Tapi manusia ni memang tak berhati perut. Hari-hari dia orang makan telur aku, macam mana aku nak dapat anak!

Lembu : Alah! Kau punya masaalah kecil aja!

Ayam : ?? Maksud kau?

Lembu : Aku ni, kalau fikirkan nasib aku lagi malang. Rasa nak bunuh diri pun ada. Bayangkan, hari-hari manusia minum susu aku tapi sorang pun tak pernah panggil aku MAK!


kehkehkeh ! tak boleh blah betul kan?

c ya!


Aug 25, 2011

"Nak baca Quran wat pe, bace pon bukannya aku faham! "

Assalamualaikum.

[semoga kamu ikhlas membaca entri ni ] ^_^


Astaghfirullahalazim. Pernah dengar orang cakap begitu tak?

Aku ada satu kisah untuk share dengan korang. Ini adalah satu kisah yang sangat menarik. Semoga dengan cerita ini hati anda akan terbuka tentang membaca Al-Quran. Kisah ini dipetik daripada kisah yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.

.Mengapa Kita Membaca Al-Quran, sedangkan kita tidak memahami sepenuhnya apa yang di baca?.

Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.

Pada suatu hari cucunya bertanya,

‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun, dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’

Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata,

‘ Bawa guni arang batu ini ke sungai dan bawakan saya seguni air.’

Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua itu ketawa dan berkata.

‘ Awak hendaklah berjalan lebih cepat untuk yang akan datang,’

dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi. Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baldi.

Orang tua itu berkata,

‘ saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Anda tidak cukup kuat mencubanya.’

dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada ketika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai dan berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan.

Katanya, 'tengok Atuk, tak guna!'
‘ Jadi anda fikir ianya tidak berguna?’ Orang tua itu berkata, 'tengok guni itu.’

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam.

‘Cucuku, itulah yang akan berlaku jika anda membaca Al-Quran. Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, dalaman dan luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan kita.’

Semoga korang mendapat sesuatu dari kisah ini.

c ya!

Muda Tapi Tua ?

Hai !

comel giler kentang nenek ni. HAHA.
Pernah tak orang meneka umur korang lebih tua dari umur yang sebenar? So, how do you feel? Geram tak?
kehkehkeh.

Kalau nak suruh orang tengok korang ni awek muda, cun melecun aje, korang kena la
jaga kesihatan dah kebersihan gigi. 

Dengan senyum yang menampilkan gigi putih, otomatik akan menampakkan korang lebih sihat dan muda.
Ini tak, gigi pon gosok sekali dua hari jer, mane nak nampak cun nyer. kehkehkeh.

 Untuk mendapatkan senyum gigi putih yang menawan
  • jangan minum air kopi dan anggur merah
  • stop merokok!  


Kalau korang perasan gigi smokers ni memang teruk. Hitam, lebam segala bagai. Ei, tak suka den menengoknyer :P

So, konklusinyer, kalau nk jadi awet muda, kena selalu-selalu la jaga gigi. Macam korang jaga muka jugak. Lakukan flossing setiap hari, buang sisa-sisa makanan yang lekat tu. 

Bila gigi dah cantek, korang pon mesti tak teragak-agak nak senyum.
Senyum tu kan awek muda ! 


Ish. Loya pulak cakap pasal gigi ni.. *sebab tu tak leh jadi dentist :p

c ya!

Aug 23, 2011

Fact : Orang bujang pendek umur !

Hai !


Urghhh! gambar ter-EMO pulak. =p

Anda BUJANG dan LONELY macam saya? Jom baca fakta di bawah.

 Ni merupakan kajian oleh penyelidik di Universiti Louisville, Kentucky.


Kajian mendapati bahawa orang yang berkahwin hidup lebih lama berbanding mereka yang single.



Wanita bujang berisiko meninggal dunia 7-15 tahun lebih awal.



Lelaki bujang berisiko meninggal 17 tahun lebih awal dari lelaki berkahwin.


 

Penemuan menunjukkan risiko kematian lelaki bujang mencapai 32% berbanding lelaki berkahwin, dan wanita bujang pula berisiko 23% lebih tinggi dari wanita berkahwin.



Jangka hayat pasangan yang sudah berkahwin lebih lama kerana memiliki sokongan yang lebih kuat. Bila dah berkahwin, pasangannya lebih menjaga kesihatan dan pemakanan mereka.


wahhhh! Nak kawen sekarang lah *pengsan mak aku

Anyway, I share this as a knowledge. Aku harap korang tak percaya sangat. Mungkin betul mungkin tak. Lagipon, jodoh pertemuan, ajal maut semua di tangan tuhan. Peace ^_^

c ya!

Video : Iklan solat yang memang haraaam nak tengok di Malaysia.

Hai.

Sempena bulan pose ni la kan, aku (merangkap ustazah tak diiktiraf) nak share satu video ngan korang. Video yang berunsur pengajaran sikit. Udah-udah la dua hari ni aku dok post entri merapu. Hahahaha.
Jom baca sini dan sini.

Tak sure la sama ada korang dah tengok video ni atau tak. Dah lama dah mende ni aku draft-kan, cuma baru terasa nak publish. See, bende baik selalu je kita nak lengahkan kan? *syaitan hasut ler tu. kehkeh.


Sila tekan button play yer. Kalau tak, anda akan mengigau malam ni. kihkihkih.

Dah tengok? Korang rasa ada tak dalam kalangan kita ni yang macam wanita dalam video tu? Aku rasa dua tiga kerat jer yang macam tu.

Aku admit aku sendiri pon kalau dah menapak dalam shopping kompleks, bukannya ingat mende lain dah. Kadang-kadang tu, mak aku kol 3 4 kali pon aku still tak notice lagi dapat panggilan dari dia. Maklumla, tengah syok shopping kan. Hehehe.

Ni kan pulak nak solat sejurus masuk waktu. Harammm. Plus pulak, mane ade shopping kompleks kat Malaysia ni yang pasang recording orang azan bila dah masuk waktu or wat announcement ke ape. Lagi dok melalak dengan music ade lah. 

Plus lagi bila dah dekat raya ni. Memang riuh dengan lagu raya lah, start dari bukak mall, sampai nak tutup balik. Macam tu la mall mane-mane pon. Ye dak??

Bila dah macam tu, kita pon solat pada akhir-akhir waktu. Siap aje bagi salam solat zohor, azan solat asar berkumandang.

Dahsyat kan kita? Melompat-lompat gembira syaitan tengok kita macam tu. Kita? Makin lalai dan lalai dan lalai. Jom la sama-sama berubah di bulan mulia ni. =]


sekadar renungan buat diri sendiri dan teman semua.
c ya!

Aug 22, 2011

cerita se-episod : al kisah orang meninggal..

Hai !


Satu mayat orang tua dikeluarkan
dari peti simpanan mayat untuk
dikebumikan.....
apabila dikeluarkan...
ada air mengalir di muka mayat
orang tua tersebut..
seakan peluh....
dengan rasa ketakutan...
cucu orang tua itu pon
memanggil isteri kepada si mati...
"Nenek! muke atuk kuar peluh!"
nenek pon dengan tenang
merapati cucunya dan berkata
"Atuk kamu 1st time meninggal...
mestila die nervous sket.."
..=.='

Kehkehkeh!
di share dari Nadia punyer email. sekadar jenaka di malam hari. =]

c ya!

p/s : penat ber-bw sambil me-mollow blog teman bloggers. jom join segmen ni :)

Aug 20, 2011

Fact : Faktor Kegagalan Pelajar Universiti

Hai !

Jika kita lihat dari kiraan hari ini, sebenarnya bukan salah mahasiswa atau mahasiswi bila dia tidak lulus ujian,
Sebab bagaimana nak lulus, nak belajar pun dia tidak sempat…

Tahukah anda?

setahun itu hanya terdapat 365 hari yang kita tahu sebagai tahun akademik … Mari kita kira!


Hari Minggu
52 hari dalam setahun. Anda pasti tahu bahawa hari minggu itu adalah hari istirehat. Baki tinggal 313 hari.

Hari Cuti Umum
Lebih kurang terdapat 30 hari cuti umum dalam setahun, misalnya tahun baru, hari raya, dsb… Baki tinggal 283 hari.

Cuti Semester
Semua pelajar akan bercuti dan tidak akan ada kuliah. Biasanya lebih kurang 2 bulan lebih, anggaplah lebih kurang 60 hari.

Baki tinggal 223.

Tidur yang paling baik adalah 8 jam sehari untuk kesihatan, jadi 120 hari digunakan untuk tidur. Baki tinggal 103 hari.

Beribadat
Paling tidak setengah jam sehari kita beribadah, kita anggarkan 8 hari dalam setahun. Baki tinggal 95 hari.

Bermain
Hal yang paling baik untuk kesegaran dan kesihatan adalah bermain. Paling tidak memerlukan 1 jam sehari. Digunakan lagi 15 hari. Baki hari tinggal 80.

Makan
Sekurang-kurangnya selama satu hari kita habiskan sejam untuk makan atau minum,hilang lagi 15 hari. Baki tinggal 65 hari.

Berborak
Jangan lupakan, bahawa manusia adalah makhluk sosial yang memerlukan berinteraksi dengan orang lain. Kita ambil 1 jam sehari untuk berbual. 15 hari terpakai lagi. Baki tinggal 50 hari.

Sakit
Manusia memang kadangkala sakit, tak kira teruk atau pun tak. Paling tidak 5 hari dalam setahun dikira. Baki tinggal 45 hari.

Exam
Exam itu sendiri biasanya dilakukan selama 2 minggu persemester. Bererti, 24 hari sudah dikhaskan untuk exam.

Baki tinggal 21 hari.

Refreshing
Untuk menyegarkan fikiran, refreshing itu perlu. Tgk wayang dan jalan-jalan paling tidak dihabiskan 5 hari dalam setahun. Baki tinggal 16 hari.

Surfing Internet
Zaman sekarang ni mesti layan internet untuk mengetahui perkembangan isu semasa atau layan facebook atau paling tidak pun layan blog isuhangat . Kira paling sedikit masa pun purata sejam sehari, kita memerlukan 15 hari setahun.

Jadi baki tinggal 1 hari.

Satu hari yang tinggal tu kan HARI JADI….!!! Mana boleh belajar! =.='

kehkehkeh.
p/s : di share dari Nadia punyer email. =]

c ya!

Aug 18, 2011

Kata yang bermakna, tapi sukar di lafaz!

Hai !


Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar
Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut
Mungkinkah kerna kita dah terlalu selesa
Keintiman seolah semakin hambar
Dari gerak gaya
Hingga ke tutur kata
Tak menggambarkan cinta



Tiga kata -KRU

Pernah dengar lagu ni tak? Aku suka lagu ni, giler kentang punyer suka. Bagi aku ni bukan lagu gedik dari seorang kekasih untuk kekasih dia aje. Ehem. It is universal.

Tak caya? Hayati lirik dia.

Ok, aku taknak cerita pasal i lap u, u lap me, between lovers. Tapi, between friends and family.
Sama ada korang perasan atau tak, lidah kita memang terkelu untuk cakap

' I love u, my fren'  'I love u mak' 'I love u abah'

Jarang didengar dan jarang disebut. Ye dak?

Mungkin ada antara kita yang memang dah terbiasa dengan semua ni. Tapi aku sendiri admit yang aku pon kadang-kadang susah nak cakap mende-mende cenggini. Ehem. Setakat cakap dalam hati je.


Walaupun kita saling
Sayang satu sama lain
Tapi kenapa sukar meluahkan rasa


Kalau nak cakap-cakap 'aku sayang kau' kat wall FB kawan tu memang tadak hal la. Tapi bila berdepan, semua tu cuma hadir dalam hati je, tak terzahir di mulut.

Kenapa susah sangat yer? Sedangkan diorang adalah orang yang kita sayang..

Korang pernah rasa cenggitu tak? Aku 100% yakin, lelaki lagi la susah nak cakap-cakap mende cenggini kat kawan-kawan and family diorang. Kalau kat awek tu boleh pulak kan, dah cakap 100 kali dalam sehari pon still nak cakap lagi.


Dalam kesibukan
Kita seringkali mula hilang kemesraaan dengan mereka di sisi
Tak rasa bersyukur
Tak rasa berbangga mempunyai bahu sedia untuk kita bersandar



Kadang-kadang kita tak sedar betapa berharganya orang sekeliling kita. Kita tak hiraukan perasaan diorang. Kadang-kadang bila nak tegur, kita main tegur je. Maklumla dah lama kenal kan. Mungkin kita terlalu selesa dengan title KAWAN tu. Tanpa kita sedar, dah banyak perasaan kita guris. 


Berikan mereka tahu
Andainya hari esok
Ditakdirkan berpisah



So, kawan-kawan aku, andai tiada hari esok untuk kita, aku nak korang tau aku sayang korang *malu
Tak cakap woaini tak bermakna aku tak sayang korang, tapi mungkin aku terlepas pandang tentang ni. Aku taw ade je kawan yang berjauh hati dengan aku. Aku tak sengaja ^_______________________^



c ya!

Untuk kawan-kawan blogger : saya sayang awak semua. tima kaseh support saya! hee :D

Aug 17, 2011

wordless wednesday #5

Hai. !


Aaaa-choo! Penatnya bila dapat virus bulan-bulan pose ni.

p/s : sape komen dia tak kena selesema setahun. kihkih~

bila cikgu tak bertauliah menjalankan tugas..

Hai !

pic : ehsan gugle.

Today is a very hectic day for me. Ter-speaking pulak. Maklumla dah lama tak practise MUET macam kat kolej dulu. Ehem.

Penat yang tak terhingga. As for now, aku tiap-tiap hari, dari pagi sampai petang kena p tolong mak aku wat bisnes kueh raya. And u know what, 2 minggu lagi lebih kurang nak raya kan? Beribu-ribu lagi tempahan biskut tak siap. Kaler mata aku pon dah jadi wane kuning semacam, sebab lama sangat tengok tepung adunan. Ngahaha!

Hari ni aku terpaksa siapkan order yang orang nak datang amik hujung minggu ni. Ape lagi, marathon aku sorang-sorang dalam rumah. Ade sepupu pon cesdale jugak. Selamba dia tinggal aku sensorang buat kueh raya. Kalau ada dia cepat la sikit kerja aku. Bole la aku suruh dia wat. kahkahkah.

Drop the subject.

Tengah-tengah syok layan perasaan sensorang, mak sedara aku mintak tolong mark paper student dia. Student standard one, ape la sangat kan paper dia. So, aku terima aje la. Bukan susah pon. *berlagak



Ok, nak buat confession sikit. Malam ni aku skip terawih. kehkehkeh.

Before g terawih, ade 4 bungkusan mak sedara aku tinggalkan dekat aku. Paper yang aku kena mark lah tu. Hamekkau. Ingatkan sikit. Tapi takpe, standard one je pon. *still berlagak lagi

Setelah sejam berlalu, korang taw ape yang jadi?


Guess what? Aku tertido dekat meja. Penat dok terlentok kat meja, aku p berlunjur dekat sofa sebelah meja tu pulak. Ni lah yang jadi bila cikgu tak bertauliah duduk marking paper! kehkehkeh. 

Penat dowh nak mark paper. Plus pulak bila budak-budak bagi jawapan yang memang takde dalam skema. Jawapan tak salah, tapi tak 100% betul la. Camane nak tanda? Pening..pening. Lalat pon tak sepening ni. Ngahaha!

Moral

Jangan ingat jadi cikgu ni senang. Nak layan karenah budak-budak ni pon satu. Yang kecik dengan cara budak kecik dia lah, tak dengar kata. Yang besar dengan cara tak sememeh dia lah, ponteng kelas segala bagai.

And, bukan mudah nak ajar student something sampai dia faham. Andainya student dia tak faham mende yang dia ajar, masa exam nanti dia jugak susah. Pening nak mark paper budak yang jawab entah pape tu pulak kan? kehkehkeh.

Konklusinya, jangan amik risiko untuk jadi seorang cikgu. ngeh3!

p/s : to our teacher-to-be Amira, maap yer. kihkihkih!

c ya!