Thank you for dropping by. Love you!

Jul 11, 2011

kesihatan : rokok elektronik!

Hello. Assalamualaikum.

Aku memang seorang yang amat anti dengan asap. Kalau aku TER-hidu aje bau asap memang aku rasa dunia ku gelap dah, mulalah takleh bernafasdan pening bagai. Famili aku pon takde yang merokok kecuali abang aku (pengaruh rakan sebaya nih!) tapi sekarang ni pon aku rasa dia dah jarang dah (harap-harap) haha.

Bila dah start smoking memang susah nak berhenti kan. Thid is due to nicotine & tar yang ada dalam rokok yang boleh wat someone addicted, nie aku ingat aku belajar masa zaman sekolah dulu (eh betol ke ni korang?). 

Dan sebagai alternatif untuk bantu perokok yang dah mengalami addiction ni, korang tahu tak sekarang ni rokok elektronik dah ade sebagai pengganti rokok tembakau. Nah, macam-macam ada sekarang ni, zaman teknologi la katakan. Jom kita usha macam maca rupa rokok elektronik.

Macam peluru pon ada daa =.='

Hishh, macam-macam bahan kimia ada.
rokok elektronik boleh menyebabkan
pengewapan.


Rokok elektronik @ e-cigarette beroperasi menggunakan bateri. Wap yang dihasilkan akan masuk dalam tubuh perokok. Jadi, rokok ini tidak akan menghasilkan asap and will not endanger other people macam rokok tembakau.

Rokok ni jugak boleh bantu perokok hentikan tabiat diorang tu. Sejauh mana kebenarannya tak la pulak aku taw sebab aku pon tak pernah try. Sesetengah orang kata rokok elektronik ni tak bahaya sebab takde bahan kimia yg banyak macam dalam rokok biasa tu. Tapi ade researh mengatakan rokok ni sama aje bahayanya.

Hm, entah la. In conclusion, rokok elektronik, rokok tembakau bagai tu memang bahaya. Paling senang, jauhkan terud diri dari rokok. Hidup pon selamat, ye dak? Peace =.='

p/s : pics di-google dari internet. Entri ini tidak bermaksud untuk menyinggung para perokok ke ape eh, jangan salah faham ^_^

gtg~
c ya!

7 comments:

ahsfantasy24 said...

mcm2 kn geng mrokok nei..
klw boleh kte bg je dorg
bei batang daun betik..
haha~

Jom Jenguk:
Kamu Melayu? Apa kamu tak sayangkan bangsa? Tak cintakan Bahasa? Tak terfikirkah tentang anak-anak kampung? Jangan pentingkan diri sendiri! Jangan hina dan perlekeh bahasa kita!

nadia fatihah said...

hahahha. setuju! :)

default said...

Petua sihatkan badan, www.enciklokman.blogspot.com

mr.oren said...

haha....nasib la aku x isap..baik mkn coki2.hahahha

nadia fatihah said...

@mr. oren : tak payah! bukan best pon rokok2 ni. :P

alongxp said...

saya ada sebatang rokok elektronik ni...tp pada saya,jangan la amalkan isap rokok ni... sy sndr n sorg membe pnh demam seminggu sbb isap rokok ni,die punye filter tu ada mcm2 flavour,kitorg demam sbb isap flavour dunhill... conclusionye... blajo2 la tahan nafsu nak merokok tu... hehehe

nadia fatihah said...

@alongxp : hahahah,betul tu. xmerokok pon macho ape.. :)