Thank you for dropping by. Love you!

Aug 20, 2011

Fact : Faktor Kegagalan Pelajar Universiti

Hai !

Jika kita lihat dari kiraan hari ini, sebenarnya bukan salah mahasiswa atau mahasiswi bila dia tidak lulus ujian,
Sebab bagaimana nak lulus, nak belajar pun dia tidak sempat…

Tahukah anda?

setahun itu hanya terdapat 365 hari yang kita tahu sebagai tahun akademik … Mari kita kira!


Hari Minggu
52 hari dalam setahun. Anda pasti tahu bahawa hari minggu itu adalah hari istirehat. Baki tinggal 313 hari.

Hari Cuti Umum
Lebih kurang terdapat 30 hari cuti umum dalam setahun, misalnya tahun baru, hari raya, dsb… Baki tinggal 283 hari.

Cuti Semester
Semua pelajar akan bercuti dan tidak akan ada kuliah. Biasanya lebih kurang 2 bulan lebih, anggaplah lebih kurang 60 hari.

Baki tinggal 223.

Tidur yang paling baik adalah 8 jam sehari untuk kesihatan, jadi 120 hari digunakan untuk tidur. Baki tinggal 103 hari.

Beribadat
Paling tidak setengah jam sehari kita beribadah, kita anggarkan 8 hari dalam setahun. Baki tinggal 95 hari.

Bermain
Hal yang paling baik untuk kesegaran dan kesihatan adalah bermain. Paling tidak memerlukan 1 jam sehari. Digunakan lagi 15 hari. Baki hari tinggal 80.

Makan
Sekurang-kurangnya selama satu hari kita habiskan sejam untuk makan atau minum,hilang lagi 15 hari. Baki tinggal 65 hari.

Berborak
Jangan lupakan, bahawa manusia adalah makhluk sosial yang memerlukan berinteraksi dengan orang lain. Kita ambil 1 jam sehari untuk berbual. 15 hari terpakai lagi. Baki tinggal 50 hari.

Sakit
Manusia memang kadangkala sakit, tak kira teruk atau pun tak. Paling tidak 5 hari dalam setahun dikira. Baki tinggal 45 hari.

Exam
Exam itu sendiri biasanya dilakukan selama 2 minggu persemester. Bererti, 24 hari sudah dikhaskan untuk exam.

Baki tinggal 21 hari.

Refreshing
Untuk menyegarkan fikiran, refreshing itu perlu. Tgk wayang dan jalan-jalan paling tidak dihabiskan 5 hari dalam setahun. Baki tinggal 16 hari.

Surfing Internet
Zaman sekarang ni mesti layan internet untuk mengetahui perkembangan isu semasa atau layan facebook atau paling tidak pun layan blog isuhangat . Kira paling sedikit masa pun purata sejam sehari, kita memerlukan 15 hari setahun.

Jadi baki tinggal 1 hari.

Satu hari yang tinggal tu kan HARI JADI….!!! Mana boleh belajar! =.='

kehkehkeh.
p/s : di share dari Nadia punyer email. =]

c ya!

22 comments:

aisyahnaqiah said...

hahaha . saya sokom . terbaekk la kaq noya ! :D

ciks azie said...

mmg fail kalo ikut bnde alah ni..haha

Jiejah Gorjes said...

nak lempang bleh???!! yer yer jek akk bace sambil kagum budak ni rajin nye wat kajian ghuper2 nya cettttt...

nadia fatihah said...

@azie : hahahahahaha,,ape pon ta bley..

nadia fatihah said...

@aisyahnaqiah: hahahahahhaa, bagus kan?

nadia fatihah said...

@jiejah gorjes : hahahaha,kak jgn ler marah,,nanti cepat tua. kihkihkih~

ifwat said...

kakakaka..tapi yang realitnya mmg masa study tu akan wujud bila ujung2 sem, dekat2 nak final..

nadia fatihah said...

@ifwat : haha.time tu je??? hahah :P

sobri yaacob said...

ha..ha..sokong..
stuju 100 pecent!!

ku-cit said...

itu smua jgn jadikan alasan..ehehehe

ahm ahmad said...

hahaha...like entri nih

azeelia azman said...

hahaha.ngek mu neh noya!

AnaAnis.MUsliMah said...

waaaa..really, dasyat nee masa..XD! tak sdar pong..

BuLat i2 CirCLE said...

ckgu penah cite neh dlu...hehe

fadh leyanie said...

wahaha..suka entri ni..menarik !
hari jadi masa untuk bersuka ria lalala~

nadia fatihah said...

@sobri yaacob : hahhaha, mesti pemalas giler nak study ni. kehkehkeh :P

nadia fatihah said...

@ku-cit : hahahha, saje je ni. just for fun. tapi kalau betul pon takpe. kihkihkih!

nadia fatihah said...

@ahm ahmad : hahhaha :P

nadia fatihah said...

@lia : kihkihkih~ bagus la ni, aku backup student2 U yg failed. kihkihkih

nadia fatihah said...

@AnaAnis.Muslimah : hahahhaha, tipu jep niiii :P

nadia fatihah said...

@bulat i2 circle : ek? mmg dah lame pon mende ni. hihihi :)

nadia fatihah said...

@fadh leyanie : hahahhaha, no time for study right? asyik riang ria aje. haha :P