Thank you for dropping by. Love you!

Aug 1, 2011

Semoga ramadhan kali ini lebih bermakna.

Hello. Assalamualaikum.


Esok hari pertama umat Nabi Muhammad berpuasa kan? So, aku nak ucapkan

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK
semoga Ramadhan tahun ni membawa seribu manfaat lebih dari tahun yang sebelumnya.

Puasa tu puasa jugak kan. Memang la maksud puasa ialah menahan perut dari makan dan minum dari terbit fajar hingga terbenam matahari. TAPI korang kena ingat, puasa makan aje tak akan mencukupi. Puasa mulut dari mengumpat, puasa telinga dari mendengar umpatan, puasa mata dari melihat maksiat, puasa segala-galanya lahh. Tu adalah erti puasa yang sebenar.

Aku taknak bagi tazkirah panjang-panjang pasal ni sebab aku taw aku bukannya bagus sangat dalam bab macam ni. Kadang-kadang kita nak meluahkan rasa hati, nak share problem, tanpa sedar kita ter-umpat orang tu pulak kan. So, konklusinya, manusia memang takkan lari dari masalah. Yang penting, kita harus sentiasa cuba untuk saling menasihati dan memperingati antara umat Muhammad S.A.W ni kan..

Puasa seboleh-bolehnya jangan la tinggal melainkan sakit yang tenat dan sebab musabab tertentu yang tak membenarkan kita puasa. Hehehe. Kalau pompuan tak puasa, boleh gak consider dia lampu merah kan, tapi kalau laki macam mana? Takkan lampu merah jugak kot. Haha.

Yela, sunat untuk kita awal-awalkan berbuka dan lewat-lewatkan sahur. Tapi jangan nak buat-buat salah tafsir lak. Ni dok p sahur kul 9, then berbukak kul 1 watpa? Nak ikut sunah la katakan. Hotak hang. Haha.

Harapan aku untuk puasa tahun ni :
moga-moga sikit jer kena ganti pose. :p

c ya!

15 comments:

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

pose oh pose

selamat menyambut bulan puase ye :)

Jiejah Gorjes said...

hikS sama la ahkak pun nak minta agar 'cuti' tu tak panjang di bulan ramadhan ni hehehe pepun selamat berpuasa yer budak tecik! :p

AzlanYussof said...

hehe..selamat berpuasa..semiga berkat puasa, bertambah pahala dan rezeki kita...

Far8 budak baik said...

waaaa...wehh wehhhh..
selamat berpuasa jugakk..
jgn lupe main mercun k.
hahahahaha...
pastu dah wat kuih raya..
nnti post laju kat rumah aku k..
hihihi

EYFAalias said...

alhamdulillah dah sehari berpuasa. hehe:)

nadia fatihah said...

@::ini belos saya.cinta hati saya:: huhu, yer tima kaseh.selamat berpuasa jugakkk. :)

nadia fatihah said...

@jiejah Gorjes : hikhik~ malas kan nak ganti :p. Yer tq.selamat berpuasa jugak akak tua. :P

nadia fatihah said...

@azlan yusof: hihi.tq. sama2 la kita beramal dibulan mulia ini.. :)

nadia fatihah said...

@far8 : ceh, nk tgk aku masuk hopital ke? haha. kuih raya buat sendiri! baru la syok. :P

nadia fatihah said...

@ eyfaalias : alhamdulillah. semoga cukup 30 hari yerr. hehe :P

Shah URL said...

hihi discussion yg baik.... selamat berpuasa dan harapan semua lebih bermakna :)

adbhot said...

joss post

nadia fatihah said...

@shah URL : yerr, happy fasting! :D

Apple Zara said...

Selamat berpuasa :)

nadia fatihah said...

@apple zara : yer, selamat jugak! :)